Tips voor het schrijven van een echt goede vacaturetekst

Geen tijd is geen excuus voor het schrijven van een goede vacaturetekst. Je hebt ook geen tijd om diverse sollicitatiegesprekken te voeren, afwijzingen te schrijven en zelf nog te recruiten. De ideale vacaturetekst zorgt voor 1 sollicitant, de ideale kandidaat waar je precies naar op zoek was. Hoe? Lees meer hieronder.

Begrijp de inhoud van de vacature

Elke vacature is uniek, zoals elke functie en elk bedrijf uniek is. Een lasser bij het ene bedrijf, moet naast kunnen lassen specifieke kwaliteiten bezitten die maakt dat hij past bij dat bedrijf. Dus ga op zoek naar de specifieke wensen voor de invulling van de vacature. Hoe en wat is de ideale kandidaat? Is er voorkeur voor een man of een vrouw? Sociaal of niet? Een stugge Groninger, een gezellige Brabander of een directe Rotterdammer (als voorbeeld om type mensen uit te drukken)? En hoe is het bedrijfscultuur en de bedrijfsmentaliteit? Gaan jullie voor het familie-gevoel, het ‘samen’ of voor knallen en hard werken? Het maken van een persona kan hierbij helpen.

De inhoud van een goede vacaturetekst

Gebruik woorden die je ideale kandidaat triggeren. Woorden als ‘samen’ en ‘gezellig’ trekken een ander soort mensen aan dan ‘knallen’ en ‘de beste’. Leg een aantal vacatureteksten voor aan iemand binnen je bedrijf die (gedeeltelijk) voldoet aan de functie. Vraag hem/haar welke woorden aanspreken en waarom.

De opbouw van een goede vacaturetekst

Hoe verder in de tekst, hoe minder mensen echt lezen. Dus: wat voor de kandidaat het belangrijkste is plaats je bovenaan de vacature. De optimale opbouw van een goede vacaturetekst is in deze volgorde opgebouwd:

  • Functienaam
  • Intro
  • Functie-inhoud
  • Over de organisatie
  • Functievereisten
  • Arbeidsvoorwaarden
  • Wat moet je doen als je geïnteresseerd bent?

De opmaak

Je vacature zegt iets over je bedrijf. Plaats met de vacature een merk-waardige afbeelding die past bij jouw bedrijf en wat je wilt uitstralen. Dit kan een afbeelding zijn van de functie, de toekomstige werkplek of toekomstige collega’s. Nog een aantal tips:

  • Gebruik bullets, een oneven aantal
  • Een vacaturetekst met gemiddeld 450 woorden geeft de hoogste conversie
  • Gebruik het bedrijfslettertype om te zorgen voor herkenbaarheid

Voor meer informatie en tips verwijzen we naar het makkelijk leesbare boekje van Nicol Tadema: Werven met Woorden.

Later schrijven we meer over hoe je ervoor zorgt dat je vacature online optimaal vindbaar is en meer over slimme vacaturemarketing.