Betere sollicitaties op je vacature

Niet meer, maar betere sollicitaties, dat is wat je wilt. Natuurlijk zijn meer sollicitaties op zich al een hele prestatie. Maar meer sollicitaties betekent ook meer werk. Je moet de juiste kandidaten selecteren en ongeschikte kandidaten afwijzen. Meer sollicitaties leidt ook niet direct tot meer succesvolle plaatsingen. In deze eerdere blog is uitgelegd hoe je eenvoudig een digitale recruiter creëert. Maar hoe weet je waar jouw beste kandidaten vandaan komen? Als je dit weet kun je immers gerichter je budget uitgeven. We leggen het graag uit.

Welke advertentie heeft je sollicitant getriggerd?

Om inzicht te krijgen waar jouw sollicitant vandaan komt is het belangrijk om te weten op welke advertentie de sollicitant als laatst heeft geklikt. Dit kan door gebruik te maken van UTM-parameters, ook wel UTM-codes genoemd. Wellicht is het je al vaker opgevallen dat veel websitelinks veel langer zijn dan nodig. UTM-parameters zijn unieke waardes die je meegeeft aan jouw advertentie. Hieronder een voorbeeldlink:

www.uwbedrijf.nl/vacature/productiemedewerker/?utm_source=Indeed&utm_medium=organic&utm_campaign=Techniek

  • utm_source = bron/herkomst
  • utm_medium = betaald of organisch verkeer
  • utm_campaign= advertentie

Uit de voorbeeldlink concluderen we dat een sollicitant vanuit Indeed.com komt, via een gratis (organisch) advertentie en dat hij vanuit de advertentie Techniek komt.

Waar kun je UTM-codes gebruiken?

Het maakt niet uit welk platform je gebruikt om te adverteren. Of het nu gaat om Google Adwords, Facebook, Linkedin of jouw veelgebruikte vacaturebanken. Het is altijd mogelijk om gebruik te maken van UTM-codes.

Wat is het gevolg van goed gebruik van UTM-codes?

Als je de sollicitanten en de nieuwe UTM-parameters opslaat in een centrale database en je bijhoudt welke kandidaten daadwerkelijk tot een succesvolle plaatsing leiden kun je concluderen waarvandaan jouw succesvolle plaatsingen komen. Een recruitment/applicant tracking system is hiervoor zeer handig.

Meer informatie of hulp bij het inrichten van een dergelijk proces? Wij helpen je graag.