Voor elke lezer die veel geld en tijd heeft besteed aan het (laten) maken van een nieuwe website, beginnen we met een waarschuwing: ga even zitten. Als je website in de lucht is, begint het echte werk namelijk! Je websitepagina’s zijn uiteraard gemaakt met het oog op het beste resultaat, maar dat is geen exacte wetenschap. Nu kom je in de fase waarin website optimalisatie heel belangrijk is!
Na livegang ga je daarom aan de slag met data-analyse. Zo ontdek je of de websitepagina’s je verwachtingen waarmaken. Het is bijna altijd zo dat het nodig is om daarna enkele pagina’s aan te passen om het conversiepercentage te verhogen. Lees hieronder welke data in Google Analytics relevant zijn om regelmatig (wij adviseren maandelijks) te analyseren.
Website optimalisatie begint allemaal bij het openen van je Google Analytics account. Selecteer rechtsboven een relevante periode en check onderstaande data:
Onder ‘Pagina’ zie je de 10 meest bezochte pagina’s. Daarin staan bijna altijd de volgende pagina’s: Homepagina, Contact, Over ons en Diensten- of Productoverzicht-pagina. Overige pagina’s zijn waarschijnlijk de pagina’s van je belangrijkste dienst/product en, als je daarvan gebruik maakt, een landingspagina van een campagne. Is voorgaande niet het geval, dan moet er iets gebeuren. De belangrijkste pagina’s van elke website zijn de pagina’s die uiteindelijk het geld opleveren. En dat zijn de dienst- of productpagina’s. De belangrijkste pagina’s zouden dus minimaal in de top 10 moeten staan.
Hier zie je de top 10 uitstappagina’s. Dit zijn de pagina’s waarop bezoekers je website verlaten. Bij de ultieme website zou de Contactpagina op 1 staan. Daarbij ga je ervan uit dat men via de homepage de website binnenkomt. Vervolgens bezoekt men alle (relevante) pagina’s en sluit het bezoek uiteindelijk af met een contactmoment (bellen of invullen van contactformulier bijvoorbeeld). Daarna verlaat men de website. Echter is dit zelden het geval.
Hier zie je per browser de gemiddelde laadtijd. Je kunt ervan uitgaan dat bezoekers maximaal 2 seconden wachten op het laden van een website. Duurt het langer, dan kun je ervan uitgaan dat ze wegklikken. Wat een gemis! Laadsnelheid is één van de belangrijkste pijlers waarop Google jouw website waardeert.
Hier zie je de top 10 meest bezochte pagina’s met bijbehorende laadtijd. Door te sorteren op ‘Gem. laadtijd van pagina (sec)’ krijg je een overzicht van de top 10 pagina’s met de hoogste laadtijd. Vervolgens kun je per pagina gaan kijken hoe je de laadtijd kunt verkorten.
Hier kun je zien welke termen er eventueel in de zoekbalk van je website zijn gebruikt. Eventuele weergegeven termen zou je een duidelijkere plek kunnen geven op de website. Zo help je bezoekers om eerder de benodigde informatie te vinden.
Er is nog veel meer nuttige informatie te halen uit Google Analytics. Maar door hiermee aan de slag te gaan kun je al veel winst behalen op je website en je website verbeteren.
Natuurlijk wil je nu ook weten welke websiteverbeteringen je zou kunnen doorvoeren. Ook daarover adviseren we je graag.
Zoals aangegeven is een goede laadsnelheid (onder de 2 seconden, maar bij voorkeur veel sneller) van belang voor een goede website. 1. omdat Google dat heel belangrijk vindt. En 2. omdat je websitebezoekers anders afhaken vóórdat ze jouw prachtige website bezoeken. Eén van de belangrijkste mogelijkheden om de snelheid van je website zo hoog mogelijk te houden (of te versnellen), is het zo klein mogelijk maken van je website. Dat doe je door met name je beeldmateriaal zo laag mogelijk qua kb’s te houden. Wij houden maximaal 160 kb voor een afbeelding aan, maar bij voorkeur dus kleiner.
Bekijk in de mediatheek van je website de grootte van elke afbeelding. Via Paint zijn de afbeeldingen gemakkelijk te verkleinen. Het is een kwestie van proberen hoe klein je de afbeelding kunt maken zonder dat de afbeelding onscherp wordt. Uiteraard zijn er richtlijnen te geven. Neem contact op als je hier advies over wilt.
Let op: verwijder je oude afbeelding uit de mediatheek nadat je de nieuwe, kleine afbeelding hebt geüpload.
Eindigt elke pagina op je website met een call to action (CTA)? Voorbeelden van CTA’s zijn een verwijzing naar de contactpagina of het direct weergeven van het contactformulier. Elke pagina heeft een CTA die past bij de inhoud en het doel van de pagina. Een informatieve pagina kun je eindigen met een verwijzing naar een contactpersoon bij wie iemand meer informatie kan opvragen. En een pagina die sales tot doel heeft, eindig je bij voorkeur met een aankoopmogelijkheid.
Als je aan de slag wilt gaan met het optimaliseren van een pagina uit je top 10 van uitstappagina’s, zou je bijvoorbeeld je CTA kunnen aanpassen. Bekijk na een maandje in Analytics of het bouncepercentage gedaald is en/of het conversiepercentage gestegen is. Je kunt ook proberen om een CTA op verschillende wijzes op meerdere plekken op een pagina te verwerken. Marketing is vaak een kwestie van aannames doen en dan bijsturen op basis van de data.
Hotjar is een veelgebruikte marketingtool. Het geeft visueel weer wat bezoekers op je website doen. Door middel van een heatmap zie je met kleuren weergegeven hoe bezoekers met hun muis bewegen over een bepaalde webpagina en waar ze op klikken. Zo kun je ontdekken of ze bijvoorbeeld wel aan het eind van een pagina komen. Of dat de meeste bezoekers al voortijdig afhaken. Je zou op basis daarvan aanpassingen aan je pagina kunnen doen en ontdekken wat dat doet.
N.B. Je kunt 14 dagen gratis gebruik maken van Hotjar om te ontdekken wat het voor jouw website kan betekenen.
Heb je hulp nodig met je website optimalisatie? Dan kun je altijd bij ons aankloppen om je website te laten optimaliseren. Met onze Performance Marketing kijken we op structurele basis mee. Op basis van terugkerende data analyse trekken we conclusies. Deze rapportage samen met onze aanbevelingen om jouw website en/of marketing te optimaliseren bespreken we met je. Ook kunnen we je website natuurlijk volledig voor je vernieuwen of bijhouden. Plan vandaag nog een kennismakingsgesprek om te ontdekken of en hoe we je kunnen helpen om jouw marketing te laten knallen!